IMM-urile pot accesa finanțări nerambursabile de până la 1 milion de euro prin POR 2.2, dar termenul de depunere a dosarelor ar trebui prelungit

24. martie 2020 | Reading Time: 3 Min

Cele două apeluri la finanțare pentru microîntreprinderi și IMM-uri din cadrul Programului Operațional Regional POR 2.2 merg mai departe și în contextul pandemiei de COVID-19, dar ar fi indicată prelungirea perioadei de depunere a proiectelor.

Firmele mici și mijlocii din România, care vor fi puternic afectate de criza coronavirus, au acces la finanțari nerambursabile între 200.000 euro și un milion de euro, în funcție de dimensiunea business-ului și tipul investiției, dar trebuie să își pregătească atent dosarul, care să includă atât cererea de finanțare, planul de afaceri prin care estimeză veniturile obținute de pe urma investiției, cât și o serie de declarații și documente emise de autorități, nu toate ușor de obținut prin mijloace electronice.

„Considerăm că în contextul epidemic actual este indicată prelungirea perioadei de depunere a proiectelor, ținând cont că se solicită depunerea unor documente ce implică contactul cu autoritățile și că nu toate autoritățile dispun de mijloace electronice de emitere a actelor oficiale”, declară Johannes Becker, partener al TPA România specializat în fonduri europene.

Primul apel pe axa POR 2.2 – IMM a fost deschis în 24 decembrie 2019 doar pentru IMM-urile din regiunile Nord-Est și Vest și se închide pe 24 martie.

Al doilea apel a fost anunțat în data de 2 martie și este disponibil pentru IMM-urile din regiunile Sud Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Antreprenorii pot cere în acest caz finanțare pentru proiectele lor de investiții în perioada 4 mai – 4 iunie 2020.

Cum vor fi alocați banii pe cele 3 regiuni?

· Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – 27,9 mil EUR

· Sud Muntenia (Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) – 38,7 mil. EUR

· Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – 18 mil. EUR Ca de obicei, proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul aplicației MySMIS.

În cadrul liniei de finanțare POR 2.2 – IMM, companiile mici și mijlocii din foarte multe domenii de activitate pot obține fonduri nerambursabile pentru a-și construi sau extinde spațiile de producție sau servicii, precum și pentru dotarea cu active corporale (echipamente și utilaje), necorporale (patente, dar și licențe software sau alte asemenea active), inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Mai mult, antreprenorii pot finanța inclusiv cheltuielile de certificare/recertificare a produselor, serviciilor, sistemelor de management al calității sau alte asemenea certificări, precum și participările la târgurile internaționale în calitate de expozanți.

Johannes Becker mai subliniază faptul că recent Comisia Europenă a decis și relaxarea regulilor de ajutor de stat pentru a susține companiile din statele membre afectate de criza COVID-19, dar și economia în general.

Astfel, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să acorde cinci tipuri de ajutoare de stat:

– granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans

– garanții de stat pentru împrumuturile contractate de companii de la bănci

– împrumuturi publice subvenționate pentru firme atât pentru capitalul de lucru, cât și pentru investiții

– garanții pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală

– asigurarea creditelor la export pe termen scurt

Comunicat finanțări nerambursabile in cadrul liniei de finanțare POR 2.2 – IMM