Noi reguli de circulație în Uniunea Europeană

17. iunie 2020 | Reading Time: 2 Min

Din 15 iunie a început redeschiderea treptată a frontierelor europene, iar în acest context Comisia Europeană a lansat o platformă online intitulată „Re-open EU”, dedicată sprijinirii reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă.

Prin intermediul platformei online, călătorii vor primi informații în timp real privind frontierele și disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre.

„Re-open EU” conține informații furnizate de statele membre cu privire la restricțiile de călătorie, la măsurile de protecție a sănătății publice și de siguranță, precum și alte informații utile precum ofertele turistice din fiecare țară și din UE.

Platforma face parte din pachetul Comisiei privind turismul și transporturile din 13 mai 2020, lansat pentru a restabili încrederea călătorilor din UE și pentru a sprijini reluarea turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de precauție sanitare necesare.

Platforma mai conține informații despre sponsorizarea prin vouchere, care le permite călătorilor să își demonstreze sprijinul față de hotelurile sau restaurantele preferate, cumpărând vouchere de cazare sau de masă după redeschiderea acestor unități, pentru a ajuta industria hotelieră din Europa. Sponsorizarea prin vouchere ajută întreprinderile să depășească blocajele de numerar, urmând ca serviciile să fie prestate ulterior. Suma plătită de client merge direct la prestatorul de servicii.

În ceea ce privește călătoria în România ca turist dintr-o țară UE sau din Norvegia, Elveția, Islanda sau Liechtenstein ori doar tranzitarea teritoriului, începând cu data de 15 iunie, persoanele care provin din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Inslanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria nu trebuie să se izoleze timp de 14 zile dacă sunt asimptomatice.

Pentru persoanele care provin din alte țări, măsurile de carantină/ autoizolare de 14 zile sunt menținute.

Zborurile către următoarele țări rămân suspendate: Italia, Spania, Franța, Belgia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran.

 

COVID-19 Legal Flash Nr.14_17.06.2020
Persoană de contact