“Nomadul digital” – noi condiții pentru emiterea permisului de ședere în România pentru străinii care îndeplinesc acest statut

31. ianuarie 2022 | Reading Time: 1 Min

Începând cu luna ianuarie 2022, “nomadul digital” va putea obține mai repede permisul de ședere decât străinii care nu au acest statut. Nomadul digital este definit prin lege ca (i) angajatul unei companii străine de prestări servicii IT (“Companie IT”), ori (ii) cel care deține Compania IT neînregistrată în România (dar care este deja înregistrată de cel puțin trei ani în statul străin).

Legea nr. 22/2022 introduce un nou subtip de viză de ședere în România – viza de lungă ședere pentru alte scopuri. Nomazii digitali trebuie să facă dovada câștigului de cel puțin de trei ori cel mediu brut din România.

În permisul de ședere temporară acordat nomadului digital se înscrie mențiunea „nomad digital”.

Un dezavantaj al noii reglementări este că nu armonizează aceste prevederi cu reglementările fiscale în vigoare, astfel că după 183 de zile de stat în România de-a lungul a 12 luni consecutive nomadul digital ar putea fi considerat ca având rezidență fiscală în România.

Există totuși un avantaj pentru specialiștii IT străini și anume simplifică birocrația pentru obținerea vizei de muncă în România.

Sursă: Legea 22/2022 pentru modificarea și completarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, în forma sa publicată la data de 14 ianuarie 2022

Tax & Legal Newsletter Ianuarie 2022
Persoană de contact