Mai multe inspecții fiscale inopinate în 2019! Ce categorii de firme riscă să primească vizita organelor fiscale în 2020?

10. februarie 2020 | Reading Time: 2 Min

Anul trecut ANAF a desfășurat un număr în creștere de inspecții fiscale inopinate având ca tematică prețurile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent începând cu 2018. Ne așteptăm ca și în 2020, organul fiscal să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcție de rezultatele analizei de risc efectuate.

Din ceea ce am putut observa în cursul anului precedent, printre firmele verificate au fost cele care înregistrează pierderi recurente sau cele care au avut o sumă importantă de TVA de recuperat de la buget și nu au rambursări frecvente.

„Criteriile de risc și modul în care se realizează selecția firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanți fiscali, putem observa tendințe, dar nu le putem spune clienților cu certitudine dacă și când vor fi controlați”, afirmă Sorana Cernea, partener al TPA România și coordonatorul biroului din Cluj al firmei de consultanță și audit.

În general, nu putem vorbi despre sectoare de activitate vizate mai des de inspecțiile inopinate, sesizându-se totuși o frecvență a controalelor mai ridicată în rândul firmelor de construcții, la care au avut loc verificări în special în legătură cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariaților.

Putem însă identifica anumite categorii de contribuabili care prezintă riscuri, probabilitatea ca aceștia să primească vizita organelor fiscale fiind mai mare în anul 2020. Printre acești contribuabili se numără:

• firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup și care au tranzacții cu părțile afiliate;
• companiile ce dețin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare și care nu distribuie dividende;
• firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp.

“Firmele profitabile, care își achită la zi datoriile față de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA și nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc și ține cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlați”, concluzionează Sorana Cernea.

 

Persoană de contact