RAPORT TPA România: Energia eoliană și alte surse de energie regenerabilă: care este situația din România și ce condiții trebuie să respecte viitoarele investiții din acest sector

5. octombrie 2021 | Reading Time: 3 Min

Schimbarea climatică va fi unul dintre subiectele care vor domina dezbaterile economice în următoarele decenii, dând naștere unor noi practici în ceea ce privește modul în care producem și consumăm energie electrică.  Pentru a evidenția potențialul imens pe care România îl are în ceea ce privește utilizarea surselor alternative de energie și cum pot fi derulate investițiile în acest sector, TPA România, una dintre companiile de top de consultanță fiscală, contabilitate, audit și consultanță juridica în România, lansează raportul ”Wind Energy and other renewable energy sources in Romania 2021”.

După ani de dezbateri, era combustibililor fosili pare să se apropie de final, iar opțiunile existente pentru înlocuirea acestora sunt limitate. Fie putem investi în energie nucleară, care poluează sub formă de radiații, fie putem înlocui o mare parte a producției de energie pe bază de combustibili fosili cu energie produsă din resurse regenerabile.

România are un potențial imens în ceea ce privește utilizarea surselor alternative de energie. Cu excepția sectorului hidroenergetic, acest potențial a fost tratat superficial, pentru mai multe decenii, până la explozia de investiții care a avut loc în perioada 2008-2012.

Guvernul a introdus o schemă de sprijin prin certificate verzi foarte atractivă care a alimentat creșterea puternică din acea vreme. Însă, odată ce țintele minime impuse de Uniunea Europeană pentru producția de energie din surse regenerabile a fost atinsă, schema certificatelor verzi a fost inițial redusă și apoi desființată, ducând la încetarea imediată a investițiilor.

În prezent, principalii jucători din România discută despre cel de-al doilea mare val de investiții în capacități de producție din resurse regenerabile având în vederea strategia Uniunii Europene în ceea ce privește asigurarea neutralității emisiilor de carbon până în 2050.

În plus față de investițiile onshore plănuite anterior, se vede un interes crescut în ceea ce privește investițiile offshore, țara noastră având un potențial energetic eolian ridicat în Marea Neagră.

TPA Romania vine in sprijinul investitorilor in energie in Romania cu acest raport ”Wind Energy and other renewable energy sources in Romania 2021”, pe care il puteti descarca AICI. 

Raportul detaliaza care sunt conditiile juridico financiar fiscale  care trebuie îndeplinite pentru derularea investițiilor în capacități de producție a energiei regenerabile,  tabelul sintetic al  autorizațiilor si permiselor necesare sursele de finantare, aspect corporative, de capacitatea retelelor, asigurare etc,.

Despre TPA România

 

TPA este una dintre companiile de top de consultanţă fiscală, contabilitate, audit şi consultanţă

juridică în România. TPA România are în prezent 10 parteneri și peste 160 de angajați în birourile sale din București și Cluj-Napoca, acoperind toate regiunile României.

TPA România este parte a TPA Group, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de

contabilitate, consultanță fiscală și audit din Europa Centrală și de Sud-Est, cu 30 de birouri în 12 țări. Peste 1.700 de profesioniști în taxe, contabilitate, audit, consultanta juridica și consultanță de business, inclusiv pentru atragerea de fonduri europene, activează în Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Muntenegru, Slovacia și Slovenia.

Persoană de contact