TPA România obține în instanță restituirea unei accize de 1 milion de euro pentru Austrotherm România

28. ianuarie 2021 | Reading Time: 2 Min

Hotărârea Înaltei Curți creează un precedent privind interpretarea practicilor autorităților fiscale în relația cu contribuabilii

După  un litigiu care a durat șase ani, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a admis de două ori acțiunea avocaților TPA România și a obligat autoritățile fiscale să restituie Austrotherm România accize în valoare de 1 milion de euro, printr-o hotărâre definitivă. Autrotherm este filiala  unui grup multinațional austriac specializat în produse termoizolante și fonoizolante, prezent pe mai multe piețe din regiune.

Hotărârea obținută este deosebit de relevantă, nu doar în materia taxării indirecte, ci pentru orice litigiu fiscal pe aspecte procedurale, întrucât hotărârea judecătorească stabilește un precedent important în poziționarea instanțelor din România raportat la practicile autorităților fiscale în relația cu contribuabilii”, consideră  Dan Iliescu, Partener al TPA Romania Legal și avocatul care a pledat cu succes cauza în fața Curții de Apel Bucureşti si a Înaltei Curți pe tot parcursul litigiului.

Înalta Curte a recunoscut principiul încrederii legitime a contribuabilului invocat de avocații TPA Romania în domeniul (supra-reglementat) al procedurii fiscale din România. Altfel spus, o cerere a contribuabilului care este validă în substanță și respectă toate cerințele esențiale, nu poate fi respinsă de autoritățile fiscale pe motiv de nerespectare a unor cerințe procedurale, atât timp cât autoritățile nu au invocat nerespectarea a condițiilor procedurale în raporturile anterioare cu respectivul contribuabil, în circumstanțe similare.

Practica juridică a TPA Romania, prin cabinetele de avocatură afiliate, asistă cu succes de peste 20 de ani companiile românești si străine, oferind o gamă largă de servicii de consultanță juridică, asistență si soluționare a disputelor.

TPA România_restituire accize_28.01.2021
Persoană de contact