Ultimele noutăți pentru angajatori privind concediul de creștere a copilului

2. octombrie 2023 | Reading Time: 2 Min

Formalitățile pentru concediul de creștere copil și majorarea duratei acestuia pentru celălalt părinte au fost  oficializate prin Hotărârea de Guvern nr. 865/2023 din data de 19 septembrie 2023.

Astfel pentru angajații care urmează sa intre in concediu creștere copil, aspectele cheie de avut în vedere sunt următoarele:

  • Angajații trebuie să notifice angajatorul cu cel puțin 10 zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului de creștere copil, cu privire la intenţia de a-şi exercita dreptul prin depunerea unei cereri în format fizic sau electronic;
  • Perioada concediului de creștere copil nu mai trebuie stabilită de comun acord cu angajatorul, sens în care poate fi cea specificată de angajat în cerere, în limitele legale, sau perioada maximă prevăzută de lege și poate fi modificată ulterior, de exemplu, dacă angajatul decide să se întoarcă la muncă mai devreme sau dacă copilul este încadrat în grad de handicap, caz în care concediul de creștere copil poate dura până la trei ani.
  • După finalizarea concediului părintelui care inițiază concediul de creștere copil, celălalt părinte poate beneficia de cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului, față de o lună cât era anterior.

Referitor la angajații care sunt deja în concediu creștere copil sau se întorc din acesta, trebuie menționat că au obligația notificării angajatorului cu cel puțin 30 de zile înainte de intenția lor de reluare a raportului de muncă sau de serviciu, indiferent dacă au dreptul la stimulentul de inserție sau nu, termen care până acum îi viza doar pe cei care se întorc în stimulent de inserție.

Totodată, persoanele care se întorc la muncă după concediu trebuie să continue să beneficieze de aceleași drepturi la locul de muncă pe care le aveau înainte, iar dacă există îmbunătățiri ale condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în absența concediului, acestea trebuie acordate.

Aceste modificări au fost introduse pentru a sprijini părinții care beneficiază de concediu și pentru a promova implicarea ambilor părinți în îngrijirea copiilor lor. 

Sursa:   Hotărârea de Guvern nr. 865/2023 din data de 19 septembrie 2023

Legal Newsletter Septembrie 2023
Persoană de contact